De Russische economie gaat een hele diepe recessie in als de olieprijs niet herstelt. Ondertussen blijft de roebel in waarde dalen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Ook de centrale bank van Rusland moet het afleggen tegen de zwaartekracht. De centrale bank verhoogde vannacht de rente onverwacht van 10,5 naar 17 procent om de door speculatie en (Russische) kapitaalvlucht veroorzaakte crash in de roebel tot stand te brengen. Dat lukte heel eventjes, want speculanten krabden zich toch even achter hun oren na de die forse renteverhoging. Maar vervolgens werd weer vrolijk op de verkoopknop gedrukt.

Voor de rente verhoging kreeg je voor één dollar 64,26 roebels. Na de renteverhoging was dat ongeveer 58,25 roebel. Inmiddels is de roebel gezakt onder het laagterecord van maandag naar iets meer dan 70 roebel voor één dollar. Nu is het wachten op de verhalen hoe superbelegger George Soros weer wat rijker is geworden door de roebel te shorten.

2. De Russische economie gaat een hele diepe recessie in als de olieprijs niet herstelt. Dat heeft de Russische centrale bank gezegd, eraan toevoegend dat het om een “stress scenario” gaat. Zou de olieprijs gemiddeld op 60 dollar per vat uitkomen, dan zal de economie volgend jaar krimpen met 4,5 tot 4,7 procent.

Lees ook dit artikel: 4 grafieken waar Poetin liever niet naar kijkt

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. De inkoopmanagersindex van de eurozone wijst er op dat het nog steeds niet veel vlotten met de economische groei. Deze maand steeg de index voor de mate van bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector naar 51,7 van 51,1 in november. Een indexstand van meer dan 50 betekent groei, minder dan 50 betekent krimp.

De stijging van de index was met name te danken aan het feit dat nieuwe orders voor de industrie en dienstensector weer groeiden na forse krimp in november. Volgens Markit, de uitgever van de cijfers, wijst de inkoopmanagersindex op marginale groei van 0,1 procent in het vierde kwartaal. Dat groeitempo is veel te zwak om het probleem van onderbezetting, hoge werkloosheid en te lage inflatie op te lossen.

4. Uit de inkoopmanagersindex bleek verder dat de Duitse economie in december in het zwakste tempo in anderhalf jaar tijd groeide. Frankrijk deed het juist wat beter en de private sector keerde bijna weer terug naar groei. Een ander pluspunt was dat de groei in crisislanden Spanje, Italië en Ierland waarschijnlijk aantrok.

5. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn. Goed voorbeeld is het verhaal gisteren in tijdschrift New Yorker over de 17-jarige puberspeculant Mohammed Islam die 72 miljoen dollar zou hebben verdiend met handel in pennystocks. Veel media tuimelden in deze fabel, die veel weg had van een soortgelijk sprookje rond een andere whizzkid, de Brit Alex Hope. Vandaag bekende de jongeman aan de New York Observer dat hij alles uit zijn duim heeft gezogen en dat hij nooit een cent heeft belegd.

6. Delta Lloyd stopt met bankieren in België. De verzekeraar verkoopt Delta Lloyd Bank België aan de Belgische verzekeringsmaatschappij Anbang Insurance Group voor 219 miljoen euro. Met de verkoop verstevigt Delta Lloyd de balans en maakt het bovendien de ruimte om "in strategische activiteiten te investeren". Overnames misschien?

7. Hoort die lagere olieprijs de autoverkopen niet te stimuleren? Vorige maand stegen de registraties van nieuwe personenauto’s in de EU met slechts 1,4 procent vergeleken met november 2013. Het groeitempo in november was het laagst in een jaar tijd. Over de eerste 11 maanden van 2014 stegen de autoverkopen met 5,7 procent. De Nederlandse cijfers waren dramatisch, met krimp van 19,5 procent in november en krimp van 6,6 procent over de eerste elf maanden van het jaar. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat per 1 januari 2014 subsidies op zuinige auto’s afliepen, waardoor aankopen naar voren werden gehaald en de verkopen kunstmatig sterk waren aan het einde van 2013.

8. EU-commissaris voor Monetaire Zaken Pierre Moscovici heeft een boodschap aan de Grieken: a.u.b. niet nog een keer defaulten en bankroet gaan. Moscovici zei gisteren tijdens zijn bezoek aan Athene dat “de eurozone draait om verplichtingen, gedeelde verplichtingen. Het idee om het niet aflossen van de schulden te overwegen is in mijn ogen suïcidaal.”

Moscovici’s boodschap was met name gericht aan anti-bailout partij Syriza, de grootste partij volgens opiniepeilingen. Alexis Tsipras heeft gezegd dat de bailout-leningen van de Eurozone moeten worden kwijtgescholden omdat de Griekse schuldenberg krap drie keer zo groot is als de economie en Griekenland dit nooit kan aflossen. Tsipras wil overigens dat private schuldeisers ditmaal buiten schot blijven omdat zij al in 2012 de Sjaak waren.

9. Europese beurzen herstellen vandaag na zes dagen van verliezen, ondanks alle tumult in Rusland en de daling van de olieprijs naar nieuw dieptepunt vanochtend. Beleggers lijken hoop te putten uit de meevallende macrocijfers die uit de eurozone kwamen, een schrale troost voor het feit dat Europese beurzen in het rood staan voor het jaar.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl